De keuze is reuze!

Er zijn nogal wat verschillende geloofsovertuigingen. Je hebt Christenen, Moslims, Hindoes, Boeddhisten, atheïsten en nog allerlei andere -isten. Ieder van hen denkt een bepaalde waarheid te kennen over God en daaraan verwante zaken. Bij de ene opvatting hangt daar veel meer aan vast dan aan de ander, maar in de kern zijn het allemaal geloofsovertuigingen. En iedereen heeft het recht om te geloven in wat hij/zij denkt dat goed is. En dat is helemaal waar. Iedereen heeft dat recht absoluut

Maar tegenwoordig wordt geloof vaak als een kwestie van smaak afgeschilderd. Over smaak kun je twisten. De een vindt rood een mooie kleur en een ander blauw. De een luistert graag naar klassiek, een tweede naar Jazz en een derde zet het liefst de rustgevende klanken van Rammstein op. Ieder z’n eigen. En dat is prima. Maar tegenwoordig gaat men met geloof al op dezelfde manier toer. Ieder z’n eigen en ‘als jij je daar lekker bij voelt.’ Verder niet te moeilijk over doen, want dan wordt het allemaal zo zwaar en serieus. Laten we het vooral gezellig houden.

Het is echter fout om geloof op die manier te benaderen. Het gaat hier namelijk over opvattingen die waar of niet waar zijn. Zo zwart-wit is het nou eenmaal. Het is onmogelijk dat een Christen een kloppend beeld van de werkelijkheid heeft en tegelijkertijd een Moslim ook. Of een atheïst. Of een Boeddhist. De zaken die voor waar aangenomen worden in al die verschillende visies zijn domweg tegenstrijdig. Daar kun je lang over praten, maar het zal zo blijven.

Dus iedereen met een opvatting over hoe de vork in de steel zit, verwerpt automatisch iemand met een tegenstrijdige opvatting. Zo denk ik dat iedereen die geen Christen is, een verkeerd beeld van de werkelijkheid heeft. Maar zo’n uitspraak is tegenwoordig politiek incorrect. Je mag het misschien nog wel denken, maar vooral niet uitspreken. Dan ben je arrogant, bekrompen en intolerant.

Het probleem is dat die vlieger niet opgaat. Ik ben ervan overtuigd dat God bestaat. En ik zie dat ikzelf en iedereen om me heen onnoemelijk veel fouten maken. We zijn gewoon niet bij machte om zo te leven dat God ons kan accepteren. En daarom heeft Jezus de straf op zich genomen voor een ieder die inziet dat deze redding de enige is die ons kan vrijspreken van wat we eigenlijk verdienen.

Op moment dat dit mijn diepe overtuiging is, is het natuurlijk belachelijk om te zeggen dat dit heel fijn voor mij is, maar dat ik dat vooral voor me moet houden. Bij muziek maakt het helemaal niet uit of iemand naar ‘goede’ of ‘slechte’ muziek luistert. Maar bij geloof maakt het wel uit. Het is een verschil van dag en nacht, van leven en dood. Ik wens het niemand toe om voor God verantwoording af te gaan moeten leggen voor de daden in zijn/haar leven.

En daarom kies ik er niet voor om deze ideeën voor me te houden. Ik hoop juist iemand hierover aan het denken te zetten, omdat ik iedereen de wonderbare schat gun die ik ook heb mogen ontvangen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>