Waarom laat God kwaad toe

Een kritische vraag die wel eens gesteld wordt aan Christenen is de volgende: “Aangenomen dat er een almachtige God bestaat die hemel, aarde en mens geschapen heeft en dat die God van mensen houdt. Waarom is die God dan kwaad op zondige daden? Is het eigenlijk niet Zijn eigen schuld, aangezien Hij die mensen zelf geschapen heeft?” Zo geformuleerd lijkt het op het eerste gezicht inderdaad tegenstrijdig te zijn, maar ik denk dat dit niet zo is als je er, vanuit een Christelijk oogpunt, goed naar kijkt.

God heeft mensen geschapen, omdat Hij een liefdevolle relatie met ze wil hebben. Ik bedoel dan liefde in de breedste zin van het woord. Liefde zoals die geldt tussen man en vrouw maar ook tussen ouder en kind, broer en zus, of vrienden onderling. Dat je dus het beste met iemand voor hebt. Dat je iets voor een ander overhebt. Dat je energie wil steken in die ander. Je kunt stellen dat het doen van een daad van liefde, jezelf iets moet kosten. Een cadeau dat door een rijke workaholic aan zijn dochter gegeven wordt, is een minder grote daad van liefde, dan dat diezelfde man tijd vrij maakt om met zijn dochter door te brengen.

Liefde laat zich niet dwingen. Een man kan een mooie vrouw kidnappen en opsluiten. Hij kan intens van haar houden op zijn manier, maar echte gelijkwaardige en wederzijdse liefde hoeft hij niet te verwachten. Je kunt niet iemand dwingen van jou te houden. Die ander moet er zelf voor kiezen om tijd, energie en aandacht in de relatie steken. Anders wordt het niks. En dat geldt net zo goed voor ‘partner’-relaties als voor andere relaties. Een volslagen egocentrisch iemand is nou niet bepaald de ideale kameraad. En voor een broer of zus die zich totaal niet in jou interesseert, ga je na verloop van tijd ook minder voelen.

Om een relatie waardevol te laten zijn, zal de benodigde liefde dus van twee kanten moeten komen. En daarom heeft God mensen geschapen die een eigen vrije wil hebben. Natuurlijk had God ook ‘mensen’ kunnen schapen, die nooit iets verkeerd doen, omdat ze dat letterlijk niet kunnen. Maar dan heb je een wereld vol robots, die zich alleen gedragen, zoals ze geprogrammeerd zijn. God had die ‘mensen’ de hele dag hosanna en halleluja kunnen laten roepen, maar daar zou Hij niet vrolijk van geworden zijn. Je kunt dan niet meer spreken van goede daden of van liefde.

In plaats van die robots zijn wij dus mensen die hun eigen keuzes moeten maken. En dat betekent ook dat mensen de kans krijgen zich te misdragen. “Kan God dan niet die allerergste daden voorkomen? Zoals terroristische aanslagen, de daden van Hitler, Stalin, of die Fritzl uit Oostenrijk die zijn dochter 24 jaar lang heeft opgesloten en misbruikt.” Helaas niet. Zou God namelijk ingrijpen bij dat soort extreme daden, dan zijn vervolgens de iets minder extreme daden in onze ogen het meest extreem en vinden we dat God die ook maar moet voorkomen. Dat lijkt misschien wat simpel gesteld, maar uiteindelijk komt het daar wel op neer.

God houdt van alle mensen. Zeker niet van al hun daden, maar wel van de personen. En Hij wil graag dat al die mensen ook van Hem houden. Hem betrekken in hun leven en een relatie met Hem aangaan. Maar Hij zal nooit iemand dwingen dat te doen. Hij laat een ieder vrij om daarin een eigen keuze te maken. Een betekenisvol alternatief is onmogelijk. Maar Hij geeft de gelegenheid om Hem te vinden. En diegene die dat niet wil, doet dat niet. God vindt die keuze verschrikkelijk, maar Hij respecteert hem wel. Uit liefde.


Een gedachte over “Waarom laat God kwaad toe”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>