Bewijzen dat God niet bestaat…

Onlangs had ik nog eens een discussie met een overtuigd atheïst. Gebeurt wel vaker. Ik ben zelf net zo overtuigd, dus dat levert altijd een levendig gesprek op. Ik weet natuurlijk ook wel dat de kans klein is dat we het na afloop met elkaar eens zullen zijn, maar toch vind ik het een boeiende bezigheid. Er passeren altijd wel weer wat interessante zaken de revue. Soms heb je daar wel een antwoord op, soms ook niet. In dat geval heb je weer iets om over na te denken. En dat leidt vaak weer tot nieuwe inzichten. Kan ik weer mooi een stukje over schrijven. En heb jij weer iets te lezen.

Hoe dan ook, in dit geval ging het over de vraag of God wel of niet bestaat. Er is geen hard onomstotelijk wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van God. Maar zodanig bewijs is er ook niet tegen het bestaan van God. Maar, zo werd gezegd, dat is niet echt relevant, want het is ondoenlijk het niet-bestaan van een God aan te tonen, Het zou onbegonnen werk zijn te discussiëren over alle zaken die mogelijk zouden kunnen bestaan. En zolang er geen bewijs is dat het niet bestaat er dan maar vanuit gaan dat het wel bestaat. Voorbeelden waren: Magische eenhoorns op Mars, een spaghettimonster, vliegende theepotten ergens in het universum en nog wat van dat soort creatieve suggesties. Van al dat soort zaken is er geen bewijs dat ze niet bestaan, dus moet je daar dan ook maar in gaan geloven? Wat er eigenlijk gezegd wordt is dit: “Jij gelooft dat er een God bestaat. Dan mag jij laten zien waarom je dat denkt. Het feit dat er geen bewijs tegen Zijn bestaan is, is niet echt relevant”.

Klinkt op zich niet gek. Er zijn natuurlijk ook een hoop dingen die niet bestaan, terwijl we daar eigenlijk niet zeker van kunnen zijn. Ik ben in ieder geval nog nooit te eenhoorn jagen op Mars geweest. En of er onzichtbare kabouters in mijn achtertuin bestaan? Ik weet het niet zeker, maar geloof het niet. Ik heb een tijdje na zitten te denken over deze redenering. Ik kwam op drie punten uit, waarvan ik denk dat ze van belang zijn.

In de eerste plaats is het bestaan van een God die alles gemaakt, inclusief tijd en het leven, natuurlijk wat anders dan een onzichtbare kabouter. Want ook al zouden er onzichtbare kabouters bestaan, het zal voor mij persoonlijk en mijn manier van leven verder weinig invloed hebben. Dat geld ook voor de meeste andere suggestie die gedaan zijn. Dit is natuurlijk op geen enkele manier een vorm van bewijs, maar wel belangrijk om te realiseren. Met andere woorden: de vraag of er een God bestaat is niet zo triviaal als het bestaan van allerlei gekke verzinsels die toch niet van belang zijn.

In de tweede plaats is het niet waar te stellen dat je het niet bestaan van iets onmogelijk kunt aantonen. Er zijn legio zaken waarvan je kunt aantonen dat ze niet bestaan. Ik kan bijvoorbeeld aantonen dat er geen olifanten in mijn broodtrommel zit. Dat is overigens erg gemakkelijk want ik heb geen broodtrommel, maar je begrijpt wat ik bedoel. Een minder belachelijk voorbeeld is het kunnen aantonen dat er geen tijgers in het wild leven in Nederland. Dit is lastiger aan te tonen, maar het kan zeker wel.
Een ander voorbeeld van iets dat niet bestaat is een getrouwde vrijgezel. Logisch, want die twee zaken zijn tegenstrijdig. Flauw voorbeeld dus? Niet echt, want wat dit laat iets belangrijks zien. Namelijk dat wanneer je duidelijk definieert wat getrouwd zijn en vrijgezel zijn inhoudt, je dan ontdekt dat een getrouwde vrijgezel een logische onmogelijkheid is.

En dat is erg interessant. Want dat kun je ook met God doen. Neem maar eens het idee van God van het christendom, de islam, Scandinavische mythologie en het boeddhisme. Als je kijkt wat er daar onder God verstaan wordt, zul je zien dat daar tegenstrijdigheden in zitten. Misschien dat er één van die Goden bestaan, maar zeker niet allemaal. Maar op moment dat je de definitie van een God duidelijker en concreter maakt, kun je ook proberen te laten zien waarom zo’n God niet kan bestaan. Zo zijn er veel mensen die het bestaan van een liefdevol christelijk God onaannemelijk vinden, vanwege al ellende in de wereld die Hij Zelf geschapen zou hebben. En niet onbegrijpelijk. Ik denk echter dat daar geen tegenstrijdigheid te vinden is, maar daarvoor zullen we God verder moeten beschrijven en dat wil ik hier nu niet gaan doen.

Waar het om gaat is dat als je het idee van een God duidelijk begint te krijgen, je mogelijk wel in staat bent om aan te tonen dat zo’n God niet kan bestaan. De andere kant is dat hoe duidelijker je beeld wordt en hoe vaker het bestaan van die God, na kritisch onderzoek, overeind blijft staan, je ook kunt stellen dat het bestaan van God daarmee telkens een stapje aannemelijker is geworden.

Het laatste punt dat in me opkwam is eigenlijk erg eenvoudig en stond er ook letterlijk: “Dan mag jij laten zien waarom je dat denkt.” Dus laten zien waarom ik denk dat er wel een God bestaat. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar daarom nog niet onterecht. Maar hoe doe je dat? Hoe laat je zien waarom je denkt dat er een God bestaat? Ik denk dat er veel in de wereld en het leven te vinden is, dat erg goed past bij het concept van een God. Dus dat soort zaken kun je proberen uit te leggen en te beschrijven. Zo zijn sommige van die zaken voor mij juist moeilijk te verklaren als we in een toevallig, betekenisloos en puur materialistische universum zouden leven. Ik heb in het verleden ook weleens wat op papier proberen te zetten. In hoeverre dit daadwerkelijk iemand op andere gedachten zal brengen is natuurlijk de vraag.

Proberen te laten zien dat er een God bestaat is in mijn beleving een opdracht die eigenlijk voor iedere christen geldt. De manier waarop kan natuurlijk erg uiteen lopen. De stukjes die ik op deze site plaats is daar een vorm van. Deze vorm is voor een groot deel gebaseerd op rationeel en logisch redeneren. Iets wat mij aanspreekt. Waarschijnlijk niet de meest overtuigende vorm, maar je moet wat. Ik vind het in ieder geval leuk om te doen en hoop dat het zo nu en dan eens gelezen wordt. Eventuele reacties zijn daarbij  erg welkom.

Peter


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>