Wat een waardeloos figuur!

School zit er voor vandaag weer op, ik ga naar huis. ‘t Is een gewone doordeweekse dag, behalve dan dat ik ongewoon vroeg thuis zal zijn. ‘t Is zelfs zo kort na het middaguur dat de bus nog niet eens ieder half uur rijdt. Maar dat is niet erg, want nu had ik de tijd om naar het busstation te lopen. En ik zie dat mijn bus daar al staat te wachten, zodat ik een mooi plekje uit kan zoeken in de waarschijnlijk nog lege bus. Ik stap in, zwaai wat met mijn OV in de richting van een ongeïnteresseerde buschauffeur en loop verder. Halverwege de bus zie ik een andere passagier zitten. Zo’n asielzoeker uit het AZC in Bakkeveen. Hem alleen te zien zitten irriteert me al. Ik heb hem wel vaker gezien en ik heb me net zo vaak aan hem geërgerd. Ik denk dat hij een jaar of 15, 16 is. Nu is hij alleen, maar meestal is ie met een stel anderen. En vaak zitten ze dan uitgebreid op de achterbank. Lawaai te maken en zich te gedragen alsof de bus van hen is. Niet te geloven, eigenlijk. Wat moet je met zo’n waardeloos figuur?

Maar goed, nu zit hij een paar banken voor de achterbank aan de rechterkant bij het raam. Dus ik plof mooi op de achterbank links neer. Walkman aan en even lekker genieten van een goed stuk muziek. Een paar minuten later gaat de bus weg. Er zijn nog een paar mensen ingestapt, maar het is me nauwelijks opgevallen. Een paar haltes verder, rijden we op een stoplicht aan. Er gaat een vrouw staan. Ze gaat bij de achteruitgang staan. Vreemd mens. Ze gedraagt zich een beetje wazig. Qua kleding valt ze ook op, maar niet in een positieve zin. Ik vermoed dat zij ze niet allemaal op een rijtje heeft. In ieder geval heeft staan ze niet allemaal in de juiste volgorde. Wie gaat er nou zo vroeg al bij de deur staan? Ze heeft nog niet eens op het stopknopje gedrukt. Direct na de stoplichten moet de bus rechtsaf en 200 meter verderop is een bushalte. Daar zal ze er wel uit moeten, denk ik. Het licht springt op groen en de bus trekt op. Maar ze heeft nog steeds niet op het knopje gedrukt. Tja, dan stopt de bus ook niet. En om deze tijd is de volgende bushalte waarschijnlijk nog leeg, dus dan rijd ie gewoon door. ‘t Zal mij benieuwen.

Maar ze heeft geluk. Die nietsnut moet er ook uit. Maar zoals ieder normaal mens drukt hij op de knop en wacht tot de bus stil staat tot hij opstaat. Nou ja, dat die gast uitstapt vind ik prima. Als je hem daar alleen al ziet zitten. Nou ja, ziet zitten? Onderuit ziet hangen. De bus is ondertussen bij de halte aangekomen en stopt. De deuren zwiepen open en de vrouw stapt uit. Maar, hij blijft zitten. Huh? De deuren gaan weer dicht. Maar hoeft hij er hier dan niet uit? De bus komt weer in beweging. Weer gaat er een lampje branden. Maar nu in mijn hoofd. En daarmee komt het besef dat maar één gedachte in het afgelopen kwartier klopte: ‘Er zit een waardeloos figuur in de bus’.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>